PROJEKTI

U veljači 2024. godine u hvarsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije s povremenim radom (2-3 dolaska mjesečno) započinje nefrolog dr. Mirko Luketin, čiji rad financira Zaklada. Ovo je prva u nizu suradnji u kojima Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško financira dolaske liječnika-specijalista s kopna na otok Hvar, a Dom zdravlja to operativno provodi. U skoroj budućnosti započet će dolasci ortopeda i ostalih specijalista čiji rad će također financirati Zaklada, a pregledi za pacijente će u potpunosti biti besplatni.

Za pedijatrijsku ambulantu u Hvaru, jedinu takve vrste na ovom otoku, Zaklada je donirala stetoskop, otoskop i uređaj za ispiranje ušiju koji će, uz već postojeću opremu, olakšati rad medicinskim djelatnicima a malim pacijentima pružiti odgovarajuću razinu usluge.

Tijekom 2023. godine Zaklada je aktivno financirala mnoge projekte s ciljem unaprjeđenja zdravstvene skrbi na otocima Hvaru i Korčuli. Pored suradnje s DZ Korčula i DZ "dr. A. Franulović" Vela Luka i financiranja dolazaka liječnika-specijalista s kopna, Zaklada je sudjelovala u financiranju pokretnog ultrazvuka za Ligu protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, nabavila je medicinsku opremu i pomagala za hvarsku ispostavu Hitne medicinske pomoći i Gradsko društvo Crvenog križa te je financirala dolaske specijalista u hvarsku ispostavu Doma zdravlja u organizaciji otočkog kluba građana Vita Pharos.

U studenom 2022. godine Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško je donirala medicinsku opremu za Gradsko društvo Crvenog križa Hvar i to bolesničke krevete s madracima i navlakama, invalidska kolica, antidekubitalne madrace, trapez za podizanje pacijenata i višenamjenske toaletne stolce (patku). Hvarskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Zaklada je nabavila potrebnu medicinsku opremu i to testove za biokemijsku analizu u svrhu hitne dijagnostike, vakuum madrac za imobilizaciju djeteta, set za zbrinjavanje opeklina, set za zatvaranje otvorene rane prsnog koša i sličnu medicinsku opremu koja nije dio standardne opreme.

Sredinom rujna 2022. Zaklada je organizirala gostovanje na Hvaru jednog od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, dr. Hrvoja Handla. U Starom Gradu je održano predavanje za javnost a u školi u Hvaru predavanje i radionica za adolescente (učenike 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. i 2. razreda srednje škole/gimnazije) pod naslovom „A ko ne bi tija lipo tilo?“ koje su izazvale veliki interes. Govoreći o stranputicama, zabludama, predrasudama i lažima koje se skrivaju iza pojma lijepo tijelo, zdrava hrana, dijeta i ostalim društvenomrežnim ludostima koje danas utječu na sve nas, dr. Handl je upozorio kako su nedostatak psihe i vlastite nutrine ključni problemi koji nas čine sve manje sposobnima da uživamo u vlastitom životu. Odaslana je poruka da je ravnoteža ključ svega: uravnotežena prehrana, uravnotežene emocije - sve bi trebalo biti u skladu i harmoniji. 

Od rujna 2022. godine Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško financira projekt ''Razvoj specijalističko-konzilijarne zdravstvene skrbi u Domu zdravlja Korčula”. Tijekom dvije godine, Zaklada će financijski podupirati do četiri specijalistička dolaska mjesečno, ukupno do osamdeset dolazaka i više od 1.000 pregleda lokalnog stanovništva. Radi se o pregledima koje obavlja liječnik-specijalist s radnim mjestom izvan otoka Korčule, poput otorinolaringologa, pulmologa i ostalih specijalizacija i subspecijalizacija. Dolazak deficitarnih specijalističkih struka u Dom zdravlja Korčula doprinijet će povećanju standarda zdravstvene zaštite i samim time kvaliteti života na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.  

Ovaj projekt nastavak je težnje osnivača Zaklade – hvaranina dr. Matka Miličića – da se na otocima njegovih predaka, Hvaru i Korčuli, poboljša zdravstvena skrb. Tako je Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško u svibnju 2022. godine potpisala ugovor kojim financira četiri dolazaka liječnika-specijalista mjesečno u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru tijekom sljedeće dvije godine. Na taj način će više od 1.000 građana Hvara na svom otoku moći obaviti specijalističke preglede iz područja kardiologije i reumatologije, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine, bez potrebe za odlaskom u Split ili neki drugi zdravstveni centar izvan otoka.

Projekt se realizira u suradnji s Udrugom Vita Pharos koja organizacijski realizira projekt. Udruga, uz dugogodišnje sufinanciranje lokalnih samouprava - gradova Hvar i Stari Grad te Općine Jelsa, nastavit će s financiranjem i organizacijom još minimalno dva dolaska specijalista mjesečno. Zajedno s projektom koji financira Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško, realizirat će se najmanje šest dolazaka liječnika-specijalista mjesečno što je u ovom trenutku dovoljno za potrebe stanovnika otoka Hvara.

Županijski Dom zdravlja u Hvaru u svom stalnom radnom odnosu ima liječnike obiteljske medicine, pedijatra, ginekologa, radiologa, oftalmologa, fizijatra i gostujućeg ortopeda, a samo dio ostalih specijalizacija ima dozvolu za rad u ovoj ustanovi čime su limitirane mogućnosti zdravstvene skrbi za lokalno stanovništvo tijekom cijele godine kao i turista tijekom sezone.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško i Udruga građana Vita Pharos dogovaraju proširenje suradnje i na druge oblike zdravstvene pomoći stanovništvu otoka Hvara, poput akcije dermatološkog pregleda otočana kao i druge oblike ranog otkrivanja malignih i ostalih teških oboljenja.

hr