PROJECTS

U studenom 2022. godine Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško je donirala medicinsku opremu za Gradsko društvo Crvenog križa Hvar i to bolesničke krevete s madracima i navlakama, invalidska kolica, antidekubitalne madrace, trapez za podizanje pacijenata i višenamjenske toaletne stolce (patku). Hvarskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Zaklada je nabavila potrebnu medicinsku opremu i to testove za biokemijsku analizu u svrhu hitne dijagnostike, vakuum madrac za imobilizaciju djeteta, set za zbrinjavanje opeklina, set za zatvaranje otvorene rane prsnog koša i sličnu medicinsku opremu koja nije dio standardne opreme.

Sredinom rujna 2022. Zaklada je organizirala gostovanje na Hvaru jednog od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, dr. Hrvoja Handla. U Starom Gradu je održano predavanje za javnost a u školi u Hvaru predavanje i radionica za adolescente (učenike 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. i 2. razreda srednje škole/gimnazije) pod naslovom „A ko ne bi tija lipo tilo?“ koje su izazvale veliki interes. Govoreći o stranputicama, zabludama, predrasudama i lažima koje se skrivaju iza pojma lijepo tijelo, zdrava hrana, dijeta i ostalim društvenomrežnim ludostima koje danas utječu na sve nas, dr. Handl je upozorio kako su nedostatak psihe i vlastite nutrine ključni problemi koji nas čine sve manje sposobnima da uživamo u vlastitom životu. Odaslana je poruka da je ravnoteža ključ svega: uravnotežena prehrana, uravnotežene emocije - sve bi trebalo biti u skladu i harmoniji. 

Od rujna 2022. godine Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško financira projekt ''Razvoj specijalističko-konzilijarne zdravstvene skrbi u Domu zdravlja Korčula”. Tijekom dvije godine, Zaklada će financijski podupirati do četiri specijalistička dolaska mjesečno, ukupno do osamdeset dolazaka i više od 1.000 pregleda lokalnog stanovništva. Radi se o pregledima koje obavlja liječnik-specijalist s radnim mjestom izvan otoka Korčule, poput otorinolaringologa, pulmologa i ostalih specijalizacija i subspecijalizacija. Dolazak deficitarnih specijalističkih struka u Dom zdravlja Korčula doprinijet će povećanju standarda zdravstvene zaštite i samim time kvaliteti života na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.  

Ovaj projekt nastavak je težnje osnivača Zaklade – hvaranina dr. Matka Miličića – da se na otocima njegovih predaka, Hvaru i Korčuli, poboljša zdravstvena skrb. Tako je Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško u svibnju 2022. godine potpisala ugovor kojim financira četiri dolazaka liječnika-specijalista mjesečno u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru tijekom sljedeće dvije godine. Na taj način će više od 1.000 građana Hvara na svom otoku moći obaviti specijalističke preglede iz područja kardiologije i reumatologije, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine, bez potrebe za odlaskom u Split ili neki drugi zdravstveni centar izvan otoka.

Projekt se realizira u suradnji s Udrugom Vita Pharos koja organizacijski realizira projekt. Udruga, uz dugogodišnje sufinanciranje lokalnih samouprava - gradova Hvar i Stari Grad te Općine Jelsa, nastavit će s financiranjem i organizacijom još minimalno dva dolaska specijalista mjesečno. Zajedno s projektom koji financira Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško, realizirat će se najmanje šest dolazaka liječnika-specijalista mjesečno što je u ovom trenutku dovoljno za potrebe stanovnika otoka Hvara.

The County Health Center in Hvar has family doctors, a pediatrician, a gynecologist, a radiologist, an ophthalmologist, a physiatrists and a visiting orthopedist. Onla a part of other medical specializations has a license to work in this institution, which limits the possibilities of health care for the local population all year round as well as tourists during the season.

The Matko and Vera Miličić Foundation and the Vita Pharos Association agree to expand cooperation to other forms of health care for the population of the island of Hvar, such as dermatological examination of islanders and other forms of early detection of malignant and other serious diseases.

en_US